Søk i denne bloggen

11.08.2011

STOPP OPPDRETTSNÆRINGA ØDLEGGELSE AV MILJØET!!

Oppdretttsnæringen er i gang med massivt giftangrep på kysten, der så mye som 10 000 tonn villfisk (i hovedsak torsk og sei) er eller vil bli kreftfremkallende i løpet av vinteren/våren 2010
 
Oppdrettsnæringen pøser ut medisin som omdannes til kreftfremkallende stoffer i sine åpne merder. Mens oppdrettslaks har karantenetid på opptil 105 døgngrader etter giftbehandlingen, er det ingen kontroll av de ca 10, 2 tonnene med villfisk som beiter på spillfôr og fiskeskitt fra anleggene. Norges Miljøvernforbund krever full stopp i omsetning av denne villfisken, og ber forbrukere være nøye med spørre om hvor fisken i butikkene kommer fra, og boikotte oppdrettslaks. Det tryggeste er å holde seg til pelagiske arter. 
Norges Miljøvernforbund har fått tilgang til søknader fra veterinærer og tillatelser fra Legemiddelverket til bruk av avlusingsmidlene teflubenzuron (Ektobann fra Skretting) og diflubenzuron (Releeze fra EWOS). Med rundt 1000 oppdrettsanlegg for laks og ørret i Norge2 som hver har over 10 tonn villfisk som beiter rundt seg, kan opptil 10 000 tonn villfisk være rammet.
 
Forskere ved Havforskningsinstituttet anslår at gjennomsnittlig 7 % av fôret som blir gitt til oppdrettsfisken går rett gjennom merdene og blir spillfôr.3 Forskere fra Norsk institutt for naturforskning, NOFIMA Marin og SINTEF Fiskeri og havbruk har gjort tellinger rundt oppdrettsanlegg, og funnet ut at et gjennomsnittlig anlegg tiltrekker seg minst 10
tonn med villfisk, av 15 arter.4 Denne fisken beiter på spillfôr og fiskeskitt fra anlegget.
Sei svømmer fra anlegg til anlegg opptil 5 km fra hverandre.5

Giftstoffet teflubenzuron ble “tilgjengelig” fra leverandøren Skretting 12.08.2009. De første søknadene ble sendt Legemiddelverket samme dag! Totalt har legemiddelverket fått og innvilget 34 søknader om bruk. Det andre giftstoffet diflubenzuron ble tilgjengelig fra leverandøren EWOS 22.09.2009. Også her kom de første søknadene umiddelbart og det er totalt kommet inn og blitt innvilget 28 søknader. Til sammen 62 søknader som i
realiteten dekker hele kysten fordi noen av søknaden som for eksempel fra Marine Harvest gjelder tilnærmet alle deres anlegg.
Samtlige registrerte akvaveterinærer og fiskehelsetjenester i området fra Lofoten til Lindesnes har søkt. De fleste søker om tilnærmet blankofullmakt til bruken gjennom uttrykket “nødvendig mengde til et års forbruk.” Enkelte av søknadene er likevel “noe bedre utfylt” ettersom mengden medisinert for er oppgitt. Det dreier seg om hele 4
søknader for begge giftstoffene.

Til sammen utgjør disse 4 søknadene for teflubenzuron en mengde medisinert for på
750.000 kg. Virkestoffet utgjør 2 gram pr kg for. Dette innebærer at bare disse 4
innvilgede søknadene alene medfører 1500 kg ren teflubenzuron dumpes i havet.
Tilsvarende tall for diflubenzuron er 2.338.000 kg medisinfôr, Virkestoffene utgjør her
0,6 gram pr. kg fôr. Det blir altså 1402,8 kg rent virkestoff.
Dette er tallene for 8 av totalt 62 innvilgede søknader – 2,9 tonn gift i konsentrert form. Et forsiktig estimat på den totale mengden gift vil være å gange mengden med f.eks. 6. Vi snakker i så fall om 17.400 kg/ 17,4 tonn svært toksisk gift.

Miljøvernforbundet krever umiddelbart omsetningsforbud mot all villfisk fanget i fem kilometers radius rundt oppdrettsanleggene som bruker flubenzuroner. Vi mener Legemiddelverket burde innføre en mer restriktiv praksis sett i lys av hvor giftige flubenzuroner er og at stoffene slett ikke er ment for oralt inntak. I dag får alle oppdrettere som søker lov til å pøse på med giftige stoffer. Det er en farlig politikk.
Oppdrettsnæringen ødelegger villfisket i Norge. Miljøvernforbundet krever overgang til lukkede anlegg og stopp i bruken av flubenzuroner. 
LES RESTEN PÅ LINKEN SOM ER DELT ØVERST OG HER : http://www.nmf.no/nyhetsmal.aspx?articleid=2577&pageId=121&news=1 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

her kan dere komentere bildene og snakke om fiske og spørre vis det er noe dere lurer på:)